Appelbeignet van bladerdeeg

Print Recipe
0 Add to Favorites
pinit
pinit
0 Add to Favorites

Appelbeignet van bladerdeeg

Difficulty: Gevorderd Prep Time 60 min Cook Time 45 min Total Time 1 uur 45 minuten
Best Season: Winter

Description

Vrienden van ons nodigde ons uit voor oud & nieuw. We hoefden niets mee te nemen, alleen appelflappen maken. Dat mochten we wel doen. Nu had ik dat nog nooit gedaan, dus nam ik deze uitdaging graag aan zul je begrijpen. Het zijn uiteindelijk twee recepten geworden en dit is er een van (klik hier voor het andere recept).

Ingrediënten

Instructies

  1. Haal met een appelboor het klokkenhuis uit de appel. Schil de appel. Snijd de appel horizontaal in 5 dikke plakken (zodat je een mooi rondje in het midden hebt). Besprenkel de schijven met wat citroensap.

  2. Doe de suiker, kaneel en vanille suiker in een kommetje door elkaar roeren. (zorg wel dat je fijne kristalsuiker neemt, de gewone is wat te grof en kraakt dan zo in je mond).

  3. Doe de banketbakkersroom poeder, water en amaretto bij elkaar en mix tot er een mooie gladde substantie ontstaat. Laat het 5-10 minuten staan om op te stijven.

  4. leg twee bladerdeeg plakjes met het plastic velletje naar beneden neer op het aanrecht. Haal een appelschijf door de kaneelsuiker, zodat deze helemaal bedekt is met de suiker. Leg de plak netjes in het midden van een van de plakken bladerdeeg. Zorg dat er geen suiker morst, want dan plakken de twee velletjes deeg niet goed aan elkaar en gaan ze open in de frituur.

  5. Strijk nu rond om de appel met water (als een soort lijm voor de andere plak) en doe het andere velletje er nu op (haal wel eerst even het plastic velletje van dit plakje af). Druk de randjes nu zachtjes op elkaar. Snij nu de beignet uit met een kommetje of een steker als je de juiste maat hebt. Zodat je mooie ronde beignets krijgt. (wij hebben een plastic bakje van de Ikea gebruikt en werd een mooie iets ovale beignet). Druk nu nogmaals zachtjes de randen netjes rond om op elkaar.

  6. Doe dit met alle vijf de plakken appel tot je vijf mooie beignets hebt. Leg ze even weg in de koelkast terwijl je de arachide olie verwarmt tot 180-185 graden Celsius.

  7. Bak nu de beignets een voor een in de olie. Drie minuten per kant ongeveer. Ze moeten mooi lichtbruin worden.

  8. Lek ze vervolgens uit op wat keukenpapier. Besprenkel ze daarna met wat van de fijne kristalsuiker (zonder kaneel) voor de decoratie.

Note

Ik gebruik bladerdeeg van Koopmans, type: normaal, niet de roomboter nemen want die plakt slecht en na frituren proef je verschil bijna niet.

 

Serveer tip

Net gebakken zijn ze het lekkerst, maar de volgende dag kunnen ze ook nog prima hoor. Leg ze weg op een schaal met wat aluminium folie er over. Niet luchtdicht verpakken, want dan worden ze erg ‘soppig’.

Variatie tip

In plaats van banketbakkersroom kan er in het midden ook gewoon wat kaneelsuiker gedaan worden. Dit is minder bewerkelijk en zo worden de meeste appelbeignets gemaakt die je in de winkel koopt.

Dit vind je misschien ook lekker ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]