Stoofperen


Stoofperen
Description
Mijn eerste stoofperen ervaring was bij mij opa & oma op de camping. Daar haalde mijn oma in de zomer altijd een potje van HAK in de camping winkel voor na het eten. Later leerde ik dat zelfgemaakte stofperen nog lekkerder waren en ben het toen zelf gaan leren maken. Echter de smaak doet mij nog steeds aan die zomeravonden denken in de caravan met mijn opa & oma samen.
Ingrediënten
Instructies
-
Verwijder het steeltje en het kroontje van de peren en schil ze daarna. Snij ze in vieren en haal de klokkenhuizen eruit. Zet de peren even opzij.
-
Doe het water, de vanille en de kristal suiker, de kaneelstokjes, de kruidnagels en de schil in een grote pan. Breng het geheel aan de kook totdat de suiker is opgelost. Voeg de wijn toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten inkoken. Haal je hand door de stoom boven de pan en ruik of de alcohol lucht is verdwenen. Herhaal dit tot je de alcohol niet meer ruikt.
-
Laat de peren nu lekker zwemmen. Het geheel ongeveer 2 uur laten sudderen en af en toe omscheppen.
-
Als de peren gaar zijn, deze verwijderen uit het vocht. Laat ze op een schaal of bord rustig afkoelen.
-
Het kookvocht even door een zeef gooien om alle zaken te verwijderen en je alleen nog maar het vocht over houdt. Dit laten inkoken tot een siroop. Voeg eventueel wat custard toe om het geheel aan te dikken. Doe hiervoor wat kookvocht in een kopje en voeg daar de custard aan toe en roer het geheel tot een gladde vloeistof. Voeg dit al roerend toe aan de siroop.
Note
Serveer tip
Warm opdienen met wat van de siroop en een bolletje vanille ijs.
Variatie tip
Laat de peren eens heel met alleen het steeltje er nog aan (dus wel schillen) dat geeft een authentieke uitstraling. Wel even tegen de gasten zeggen dat er nog een klokkenhuisje in zit.