Oliebollen

Print Recipe
0 Add to Favorites
pinit
pinit
0 Add to Favorites

Oliebollen

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 90 min Cook Time 60 min Total Time 2 uren 30 minuten
Servings: 1
Best Season: Winter

Description

Na de traditie om ieder jaar appelbeignets en appelflappen zelf te maken met Oud & nieuw, kon het niet uitblijven dat ook de oliebol een keer zelf gemaakt moest worden. En dat deden wij 2015 dan ook. Het recept was toen prima, maar nog niet perfect. Dit jaar dus de tweede keer proberen en nu is het recept website waardig.

Ingrediënten

Instructies

 1. Wel de rozijnen en de krenten in lauw/warm water voor minstens een uur. Giet ze daarna goed af. Schil de appels en verwijder het klokkenhuis. Snij de appel in kleine stukjes (ongeveer de maat van de rozijnen) en zet alles weg tot we het gaan gebruiken.

 2. Hou 75 ml van de melk apart en doe de resterende 425 ml melk in een grote liefst hoge pan. De hoogte is handig met straks het beslag scheppen met de ijsknijper.

 3. Verwarm de 425 ml melk tot 35-37 graden Celsius (handwarm). Haal de pan van het vuur. Los daar de gist in op en voeg daarna het ei toe en meng alles met een garde goed door.

 4. Voeg de bloem toe aan het melk met gist mengsel. Mix alles met deeghaken door elkaar tot het beslag er glad uit ziet.

 5. Smelt de boter en voeg er het zout bij. Let op dat de boter niet bakt en bruin wordt. Het moet gele gesmolten boter zijn. Haal van het vuur en doe er dan de 75 ml melk bij, de citroen rasp en de vanille suiker.

 6. Roer kort door. Het blijft een emulsie, want de boter kan niet oplossen in de melk. Doe dit mengsel bij het beslag en roer alles er goed doorheen. Meng alles met de deeghaken minimaal 15 minuten (echt doen hoor!).

 7. Voeg nu de rozijnen, krenten en de appel toe aan het beslag en roer alles goed door elkaar met een spatel.

 8. Doe om de deksel van de pan een natte theedoek. Doe de deksel op de pan en zet deze weg op kamertemperatuur voor minstens een uur tot anderhalf uur. Het beslag zal ongeveer in volume verdubbelen.

 9. Als het beslag is gerezen, neem je een spatel en roer je alle lucht weer uit het beslag. Zet het nu nog 10-15 minuten weg. In die tijd kan het frituurvet warm worden tot 175-180 graden Celsius.

 10. Neem een ijsknijper (zo'n ijsbolletjes schep waar je in knijpt en dan het bolletje los komt uit de lepel door een beugeltje dat heen en weer gaat in de halve bol). Doe de ijsschep kort in het frituurvet, zodat deze een klein laagje vet heeft. Dit helpt bij het scheppen van het beslag voor de rest van bakken (doe dat dus maar 1 keer en niet steeds weer).

 11. Neem de ijsschep en schep hem vol richting de rand van de hoge pan. Trek de schep langs de wand van de pan omhoog. Je ziet het beslag 'rollen' in de lepel. Zorg dat het overtollige beslag van de randen van de lepel zijn (ik gebruik hier de rand van de pan voor om hem wat af te strijken).

 12. Knijp nu vlak boven het frituurvet (niet in het vet houden de lepel) het beslag uit de schep. Er zal een bolletje beslag in het vet rollen. Hou de lepel ook niet te hoog, want dan spat het misschien.

 13. De oliebol zal eerst aan een kan bakken, als deze kant gaar is draait de bol zichzelf om (als deze genoeg ruimte in het vet heeft). Bak de andere kant net zo lang dat de kleur van de bol aan beide kanten gelijk is (mooi donker bruin). Dan is deze gaar. Schep de bol uit het vet en lek uit op een stuk keuken papier of op een krant.

 14. Bewaar de bollen eerst in een open schaal. Als de bollen helemaal zijn afgekoeld is het tijd om de bollen afgesloten te bewaren. Dan blijven ze het langste vers.

 15. Bak alle bollen (ongeveer 26 stuks) en laat ze iets afkoelen. Warm zijn ze erg lekker overigens! Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.

 16. Gelukkig nieuwjaar!

Dit vind je misschien ook lekker ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]