Zalmsalade


Zalmsalade
Description
Als kind was ik al dol op de zalmsalade van mijn moeder. Hoewel die alleen met zalm, mayonaise en zout & peper was, is dit mijn recept.
Ingrediënten
Instructies
-
Kook de eieren 10 minuten (zodat ze hardgekookt zijn). Pel ze en laat ze afkoelen.
-
Verwijder de graten en andere 'botjes' uit de zalm. Laat de zalm daarna goed uitlekken (knijp het desnoods uit tussen je handen boven een bolzeef) en versnipper de zalm. Eventueel wring ik de versnipperde zalm in mijn handpalmen nog extra droog alsof je een sneeuwbal maakt. Doe de droge zalm in een grote kom.
-
Snipper de augurk fijn en doe deze in een bolzeef. Leg er een schoteltje op en iets zwaars (de pot met de rest van de augurken gebruik ik altijd) zodat de augurk ook goed kan uitlekken.
-
Snipper de rode ui zo fijn mogelijk en doe deze bij de zalm in de kom. Voeg er ook de uitgelekte augurk aan toe en roer het geheel goed door.
-
Snipper de hardgekookte eieren fijn en voeg ook toe.
-
Meng nu de mayonaise en de Worchester saus apart goed door elkaar. Maal er peper doorheen en doe ook het zout in het mengsel. Als laatste de ketchup. Roer alles goed door tot er een gladde saus ontstaat.
-
Voeg de saus nu rustig toe aan de zalm. Doe het beetje bij beetje, want je krijgt het er niet meer uit als de zalm te 'nat' / 'slap' wordt. Het moet wel een stevige substantie blijven (zeker als het op een toastje wil serveren).
Note
Serveer tip
Ik zelf vind zalmsalade het lekkerste op vers grof volkoren bruin brood, maar ook prima met vers stokbrood of op een toastje. Op toast is het nog belangrijker dat je alles goed laat uitlekken en dat je niet teveel mayonaise erdoor doet, anders worden je toastjes slap.
Variatie tip
Zomers doe ik er ook nog een zilveruitje doorheen om het geheel wat frisser te maken. Eventueel twee of drie gekookte eieren gesnipperd om het wat meer body te geven.