Spelt pizzadeeg

Print Recipe
0 Add to Favorites
pinit
pinit
0 Add to Favorites

Spelt pizzadeeg

Difficulty: Gevorderd Prep Time 4 uur Cook Time 20 min Total Time 4 uren 20 minuten Servings: 3 Best Season: Geschikt voor het hele jaar

Description

Bij mijn pizza saus recept hoort natuurlijk ook een gezond pizzadeeg recept. Vandaar onderstaande deeg van spelt meel gemaakt. Prima in combinatie met mijn saus recept.

Ingrediënten

Instructies

 1. Neem handwarm water (tussen de 30-37 graden Celsius), niet warmer ander is er de kans dat het gist dood gaat en dus het deeg niet laat rijzen.

 2. Meng in het water de honing. Doe daarna de gist erbij en roer kort door. Zet het weg en kijk of je na 10 minuten belletjes ziet op het oppervlak. Als dat zo is dan is je gist actief. Zo niet, begin opnieuw met water, honing en met een nieuw zakje gist.

 3. Maak nu op je aanrecht een bergje van het meel. Maak een kuil in het midden, zodat je het aanrecht ziet en het meel een 'dam' vormt rondom. Gooi hier het water, honing, gist mengsel in.

 4. Strooi het zout aan de buitenkant van de damwand op het meel. Gooi het zout niet direct op het gist, want daarvan gaat het gist ook dood.

 5. Doe als laatste de olijfolie in het watermengsel en begin met een hand vanuit het midden heel voorzichtig rondjes te draaien en pak daarbij steeds een klein beetje meel mee in de vloeistof.

 6. Uiteindelijk zal het mengsel een deeg beginnen te vormen. Zodra het kan ga je met twee handen het deeg kneden.

 7. Kneed het deeg nu minstens 10 minuten tot een flexibel, zacht deeg dat zo goed als niet plakt aan je handen. Als het nog wel plakt pak dan een heel klein beetje meel extra. Voelt het te droog doe er dan een heel klein beetje water bij.

 8. Deeg maken is heerlijk rustgevend en zodra je het vaker hebt gedaan weet je exact wat het juiste gevoel is van het perfecte deeg.

 9. Leg het deeg afgesloten weg op kamertemperatuur. Ik doe het in een afsluitbare bak, maar het kan ook in een kom met een natte theedoek erover. Smeer de kom of bak wel in met olijfolie, zodat het gerezen deeg straks nog uit de kom of bak is te halen.

 10. Als het deeg minstens in volume is verdubbeld, dan is het klaar om voor de tweede keer gekneed te worden. Strooi wat meel op het aanrecht en kneed daar de bol deeg nog even kort door, zodat alle lucht er weer uit kan. 2 minuten is genoeg.

 11. Snij het deeg in twee of drie gelijke stukken. Pak nu een stuk bakpapier en rol het deeg uit tot twee grote of drie kleine pizzabodems per vel bakpapier.

 12. Zorg dat de rand van de pizza iets dikker is dan de bodem. Dit houdt de saus en de ingrediënten op zijn plek en geeft ook een minder harde korst. Maak de bodem niet te dik, zodat de warmte van de bakplaat ook de ingrediënten van onder af kan bereiken. En een pizza met een dunne bodem is nu eenmaal lekkerder.

 13. Bestrijk met de pizza saus (niet te veel, gewoon een dun laagje). en bedek met de ingrediënten die jij lekker vindt. Plaats het bakpapier met de pizza op een bakplaat. En doe deze in een voorverwarmde oven van 200 graden.

 14. Bak de pizza af in 20-25 minuten in een oven van 180-200 graden. Kijk om de 10 minuten of de pizza niet te donker wordt op de randen.

 15. Het is afhankelijk van de dikte van de bodem en wat voor ingrediënten je op de pizza plaatst of deze in een hetere oven moet (180-200 of zelfs hoger). Doe altijd wat olijfolie op groenten die je op de pizza bakt, dan verbranden ze minder snel.

 16. Bestrooit je belegde pizza met een klein beetje gedroogde Italiaanse tuinkruiden, besprenkel met wat gehakte knoflook in wat water gemengd en een paar draaien verse peper, voordat deze de oven in gaat voor extra lekker effect!

Dit vind je misschien ook lekker ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *