Gevuld speculaas

Servings: 12 Total Time: 1 uur 30 minuten Difficulty: Beginner
Print Recipe
0 Add to Favorites
pinit
pinit
0 Add to Favorites

Gevuld speculaas

Difficulty: Beginner Prep Time 45 minuten Cook Time 45 minuten Total Time 1 uur 30 minuten
Servings: 12
Best Season: Herfst

Description

Dit jaar eens de moeite genomen om zelf gevuld speculaas te maken. En wat blijkt, heel makkelijk zelf te maken. Een aantal recepten geprobeerd en uiteindelijk op een combinatie van de beste ingrediënten en bereiding gekomen wat mij betreft.

Ingrediënten

Instructies

  1. Meng de bloem, zout, speculaaskruiden, basterdsuiker en bakpoeder goed door elkaar in een grote kom.

  2. Snij de koude boter in kleine blokjes en doe deze samen met de melk in de kom erbij.

  3. Kneed het geheel met koude handen (eerst even afspoelen onder koud water en goed afdrogen) door elkaar tot een donkerbruine deegbal ontstaat.

  4. Maak een grote platte plak van het deeg en doe dit in plastic folie in de ijskast. Dit maakt het deeg beter uitrolbaar.

  5. Scheidt het eiwit van het eigeel en doe alleen het eiwit in een kom. Bewaar het eigeel voor het afwerken straks.

  6. Doe de amandelspijs, amaretto, limoensap en vanille suiker bij het eiwit en mix het geheel goed door elkaar met een mixer. Het moet een mooie smeerbare substantie worden.

  7. Proef of de vulling fris genoeg is naar je smaak. Zo niet, voeg wat extra limoensap toe.

  8. Beboter een ovenschaal (of brownie tray) of leg er een bakpapiertje op de bodem. Zodat de speculaas straks makkelijk uit de vorm te halen is.

  9. Neem precies de helft van het deeg en rol deze uit tot zodat de bodem van de vorm mooi bedekt kan worden. Het mag best een dikke laag zijn.

  10. Smeer nu de amandelspijs vulling met de achterkant van een natte lepel op de eerste laag deeg.

  11. Rol nu de rest van het deeg uit en bedek de amandelspijs.

  12. Smeer de bovenkant met het eigeel in. Druk er naar wens halve amandelen op of amandel schaafsels.

  13. Bestrijk ook de amandel (schaafsels) met eigeel.

  14. Bak de speculaas in een hete luchtoven van 170 graden mooi bruin in 40-45 minuten.

  15. Laat het niet helemaal afkoelen, maar haal de koek uit de vorm na ongeveer een 30 minuten.

  16. Laat verder afkoelen voor je hem aansnijdt. Laat het gevuld speculaas minstens een dag staan om alle smaken er goed in te laten werken. Dan is hij echt het lekkerst!

Note

Heb je nou wat deeg over, maak daar dan speculaaskoekjes van, of pepernoten. Bak ze ook op 170 graden alleen in 15 minuten. En er hoeft geen eigeel op, maar mag natuurlijk wel.

Ook kan van dit recept een gevulde speculaasstaaf gemaakt worden. Door simpel het deeg in een lange platte lap uit te rollen. Hier een ‘pil’ van amandelspijs in te leggen en het deeg dicht te vouwen. Druk de staaf iets plat en garneer mooi met halve amandels. Bestrijk ook weer met eigeel zoals hierboven beschreven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]