Roti kip

Print Recipe
0 Add to Favorites
pinit
pinit
0 Add to Favorites

Roti kip

Difficulty: Gevorderd Prep Time 60 min Cook Time 60 min Total Time 2 uren
Best Season: Geschikt voor het hele jaar

Description

Met de smaak nog steeds in mijn mond tik ik dit recept. Vandaag voor het eerst zelf roti gemaakt. Als kind kwam ik met mijn ouders bij tante Alie en ome Co. Het was geen familie, maar zo voelde het altijd wel. Tante Alie kon heerlijk koken. Geen culinaire hoogstandjes, nee, pure gerechten. Zo maakte tante Alie heerlijke groente soep (de enige die ik lekker vind, want ik ben geen soep fan) en wat mij nog als de dag van gisteren in mijn geheugen staat is de kip-kerry. Oh daar at je werkelijk je vingers bij op. Helaas is tante Alie er niet meer om het mij allemaal te leren en zijn haar recepten alleen nog maar mooie herinneringen. En zo af en toe als ik aan het koken ben denk ik aan haar en hoop ik dat mijn gerecht een beetje in de buurt komt van haar origineel.

Vandaag was zo’n dag. En ik denk dat tante Alie trots op mij zal zijn. De kip-kerrie van tante Alie was namelijk hoe de Hindoestanen en uiteindelijk de Surinamers Roti-kip maken (niet de ‘pannenkoek’, maar de rest zeg maar).

Ingrediënten

Instructies

 1. Los de bouillon blokjes op in kokend water. Als deze zijn opgelost kan het van het vuur.

 2. Snij de boontjes en de aardappel in stukjes. snipper de knoflook en de uien.

 3. Snij de kippenbouten in 3 stukken, zodat je 2 kippenpoten en 4 halve kippendijen over houdt. Om de kippendij in twee stukken te krijgen moet je wel het bot breken. Dit is belangrijk, want zo kan de smaak van het merg uit het bot goed in de roti trekken.

 4. Doe nu de witte peper en het zout op de stukken kip en leg deze even weg.

 5. Kook de eieren en pel deze. Droog ze af met wat keuken papier.

 6. Doe wat arachide-olie in een pan en wat boter. Bak hier de gekookte eieren in met 1/2 eetlepel curry poeder. Als de eieren rondom mooi goud-bruin zijn leg je deze even weg op een keukenpapiertje.

 7. Doe nu de stukken kip in dezelfde pan bij de achtergebleven olie en boter. Als de kip in de pan gaat doe je er ook 3 eetlepel curry masala over heen. Bak de kip ook rondom mooi goud-bruin. Haal deze ook uit de pan en zet het vuur laag.

 8. Doe nu de uien, tomaten puree en de knoflook in de pan (ook weer in dezelfde achtergebleven olie). Roer zachtjes om en om tot de uien mooi glazig worden. Doe nu de stukken kip er weer bij en de sambal.

 9. Roer alles nog een paar keer om en voeg nu iets van de kippenbouillon bij. Net genoeg dat de kip net niet helemaal onder staat. Roer alles weer voorzichtig om.

 10. Als de bouillon en de kruiden goed door elkaar zijn gemengd kan alles in een grotere pan. Ik gebruik zelf de grootste pan die ik heb. Schep wel eerst de stukken kip over in de nieuwe pan en giet dan pas het vocht erbij. Anders 'plonst' het zo en zit je waarschijnlijk helemaal onder de gele vlekken.

 11. Doe nu de boontjes, de aardappels en de gekookte/gebakken eieren erbij en giet de rest van de bouillon er over. Zorg wederom dat alles net niet helemaal onderwater staat. Laat dit ongeveer 30-60 minuten op een zacht vuur sudderen.

 12. Maak dit een dag van te voren en de smaken komen helemaal tot zijn recht. Wel na afkoelen direct gekoeld bewaren aangezien er kip en ei in het gerecht aanwezig is.

 13. Warm de roti-pannenkoeken op in een droge koekenpan. Leg deze op een bord en schep er de kip, groente en ei op. Giet er nog wat van de saus over en smullen maar!

Note

Mocht je geen Roti plaat kunnen kopen, dan is eventueel wraps ook een alternatief. Maar wel minder lekker.

Dit vind je misschien ook lekker ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]