Vanille extract zelf maken
Description
In aardig wat recepten gebruik ik vanille suiker. Puur om de vanille smaak in een recept te krijgen. Nu heb ik ook wel vanille aroma gebruikt, maar dat is toch niet ‘je van het’ hoor. Dus op zoek naar een beter alternatief.
Nu zul je zeggen: “verse vanille?” Maar dat is best wel prijzig. een klein stokje is al snel een euro of twee. Of, wat in veel Amerikaanse recepten gebruikt wordt, vanille extract. Ook dat is niet te betalen (500 ml 18-19 euro).
Tot ik tijdens mijn onderzoek naar zelf likeuren maken een recept tegen kwam voor zelf vanille extract maken. Nou ja recept, het mag bijna geen naam hebben.
Verse vanille stokjes in vodka en twee maanden laten staan. Simpeler kan bijna niet. Heb je een beetje gebruikt, dan vul je weer aan met extra vodka. De stokjes geven namelijk wel zeven maanden lang hun aroma nog af. Het extract kan je 1,5 tot 2 jaar bewaren en gebruiken.
Super handig dus! Hieronder hoe ik het heb gemaakt.
Ingrediënten
Instructies
-
Neem een fles of pot waar 250 ml vodka in kan en goed afsluitbaar is.
-
Snij de vanille stokjes over de lengte door en stop deze in de fles of pot.
-
Giet hier de vodka bij en sluit de fles goed af.
-
Schud even goed door elkaar en zet voor 8 weken in de koelkast (doe er een stickertje op met de datum, zodat je over 8 weken weet dat het extract klaar is).
-
Ik zet het in de koelkast omdat het koel en donker weggezet moet worden.
