PanneNkoeken

Print Recipe
0 Add to Favorites
pinit
pinit
0 Add to Favorites

PanneNkoeken

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 10 min Cook Time 44 min Total Time 54 minuten
Servings: 3
Best Season: Geschikt voor het hele jaar

Description

Als kind keek ik mee met mijn opa hoe hij de heerlijkste pannekoeken bakte (toen was het nog zonder de extra N), jaren later bak ik ze nog steeds volgens zijn recept. Helaas leeft hij niet meer, maar mijn gedachte gaat altijd naar hem uit als ik de eerste pannenkoek sta te bakken.

[update] Vandaag (03-05-2014) hadden we na een strandwandeling erg behoefte aan een lekkere pannenkoek. Omdat we geen pannenkoeken meel in huis hadden ben ik zelf aan de slag gegaan en heb mijn eigen pannenkoeken beslag bedacht. Hier is het recept. Vanaf nu maken wij het in ieder geval alleen nog maar op deze manier. Zo lekker. Pannenkoeken restaurant niveau als je het mij vraagt ッ

Ingrediënten

Instructies

  1. Doe alle droge ingrediënten in een grote kom. Roer dit met de garde goed door, zodat alle klontjes er uit zijn. Doe de eieren er in en ongeveer een derde van de melk. Roer alles goed door elkaar. Het gaat wat zwaar, maar zo klop je wel alle klontjes er goed uit.

  2. Als het een mooi egaal beslag is, doe dan de rest van de melk erdoor tot het een mooi vloeibaar beslag is geworden. Zet het beslag minimaal een uur weg in de koelkast. Vlak voor je gaat bakken zet je het beslag 5 minuten uit de koelkast en roer je het water erdoor. Dit zorgt voor luchtigheid in de pannenkoeken.

  3. Neem een groot bord en leg daar ondersteboven nog een wat kleiner bord in. Hier zullen we de pannenkoeken op leggen na het bakken. De lucht onder het kleinere bord zal warm worden door de warmte van de pannenkoeken en deze weer warm houden tot we kunnen eten.

  4. Zet nu je pannenkoekenpan op het 'vuur' en zorg ervoor dat deze lekker warm wordt (stand 9, is bij mij maximaal). Spuit een klein beetje boter in de pan (ik gebruik altijd vloeibare boter bij het bakken van pannenkoeken, is ideaal) en laat deze in het midden van de pan heet worden. Als de boter is uit gebruist mag het beslag in de pan.

  5. Hou de pan in je hand en schenk een goede pollepel beslag in het midden van de pan in het plasje boter wat je in het midden hebt gemaakt. De boter zal onder het beslag en om het beslag heen een laagje vormen waar de pannenkoek in zal bakken.

  6. Laat het beslag een heel klein momentje in het midden liggen. Deze zal een beetje vast gaan zitten en nu kan je met een draai beweging het beslag mooi in de pan verder laten uitvloeien. Probeer daarbij een mooie egale laag te krijgen.

  7. Zet de pan op het vuur terug en zet deze direct lager (stand 7). Laat de pannenkoek langzaam gaar worden. Als al het beslag aan de bovenkant is opgedroogd en er kleine gaatjes ontstaan (kratertjes zeg maar) en/of de randjes van de pannenkoek worden goudbruin, dan omdraaien.

  8. Laat ook deze kant mooi goud bruin worden. Als de pannenkoek rond om mooi goud bruin is leg je hem op het bord en is deze klaar. Herhaal alles nog een keer (maar laat het vuur op stand 7 staan), totdat al het beslag op is en er een mooie stapel pannenkoeken over blijft. Ik haal zelf een pannenkoek of 12 uit het beslag.

Note

Serveer tip
Als je niet bang bent voor calorieën enzo, dan is de beste tip voor een lekkere pannenkoek deze dun te besmeren met roomboter en dan te bestrooien met witte basterd suiker. Zo at mijn opa ze altijd en dat is echt het aller lekkerste.

Variatie tip
Met pannenkoeken kan je oneindig variëren. Doe er bijvoorbeeld appel of rozijnen doorheen. Of spek tijdens- (voor het beslag) of kaas bijna aan het einde van het bakken in. In de herfst doe ik vaak rozijnen weken in Amaretto, appel stukjes in kaneelpoeder mengen en samen door mijn beslag heen. Heerlijk met een bolletje vanille ijs trouwens!

Dit vind je misschien ook lekker ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]