Goulashsoep

Print Recipe
0 Add to Favorites
pinit
pinit
0 Add to Favorites

Goulashsoep

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 60 min Cook Time 45 min Total Time 1 uur 45 minuten Servings: 4 Best Season: Herfst

Description

Ooit was ik met mijn ouders in Hongarije. Daar aten we in een authentiek Hongaars restaurant goulash soep uit een, wat ik noem, heksenketeltje. Het was een smaak die ik tot nu toe nog steeds herinner. Dit recept is mijn interpretatie van die soep.

Ingrediënten

Instructies

  1. Deze soep is redelijk wat werk. Hij is niet moeilijk om te maken, maar gewoon erg veel snijwerk. Ik maak deze soep dan ook dagen van tevoren klaar en voldoende om nog wat in te vriezen. Zo is al het werk extra de moeite waard. Gebruik ook grote pannen (hapjespan of wok en soeppan uiteindelijk), want het wordt een lekkere grote pan soep.

  2. Zet een pannetje met 1/2 liter water en de bouillonblokjes op, zodra de bouillon is opgelost kan deze van het vuur.

  3. Los de Maizena op in melk en zet weg.

  4. Snij de wortel, paprika's en ui in hele kleine blokjes. Snij de aardappel in wat grotere blokjes (maar denk erom ze moeten nog wel samen met een stukje vlees op een lepel passen). Snij ook de knoflook heel erg fijn. Leg alles opzij en snij het vlees in blokjes ietsjes groter dan de stukjes aardappel.

  5. Kruid het vlees met de paprika poeder en goed zout en peper. Bak het vlees in de helft van de roomboter goudbruin in een hapjespan of wok. Zorg dus dat de roomboter goed heet is (als de grote bellen op de gesmolten boter zijn verdwenen kan het vlees in de pan). Voeg als je het vlees rondom hebt bruin gebakken de knoflook en de ui toe en bak deze mee. Strooi wat zout, zodat de uien goed hun vocht los laten.

  6. Als de uien glazig en beetje bruin beginnen te worden kan de paprika erbij. Ook deze goed bakken en daarna de wortel erbij en ook meebakken. Constant het geheel goed omroeren. Na een minuut of 2-3 roeren kan de tomatenpuree en het karwijzaad erbij. roer totdat alles goed door elkaar is. Voeg nu de 1/2 liter water met de opgeloste bouillonblokjes toe. Voorzichtig roeren zodat alles los komt van de pan en het geheel mooi bij elkaar komt.

  7. Voeg nu de komijn, chilipoeder, en de vleeskruiden toe. Roer het geheel goed door en giet alles nu in een grote soeppan. Doe er nog een liter kokend water bij en de aardappelen en meng alles nogmaals goed door en laat het geheel 30-45 minuten op een laag vuur lekker trekken en koken.

  8. Voeg zout en peper toe naar smaak. Eventueel iets meer van de kruiden mocht dit nodig zijn. Sommige paprika's zijn iets minder krachtig van smaak en dan heeft de soep iets meer pit nodig, dat regel je met de kruiden.

  9. Voeg de melk met Maizena oplossing al roerend toe aan de soep. Dit zal de soep licht binden. Laat de soep nu een nacht staan, zodat de smaken er goed in kunnen trekken. Proef de volgende dag de soep en voeg eventueel nog wat kruiden toe als de smaak nog niet helemaal naar de zin is.

  10. Als laatste kan je de soep nog wat lekkerder maken door er wat roomboter doorheen te smelten tijdens het opwarmen. Dit geeft een 'fluweel zacht' gevoel in de mond als je de soep eet.

Note

Serveer tip

Heerlijk met goed bruinbrood en jonge kaas

Variatie tip

Doe er een blikje Maïskorrels en een blikje (afgespoelde) bruine bonen door en eventueel een gesnipperde rode peper voor Mexicaanse Goulash soep.

Dit vind je misschien ook lekker ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *