Champignonensoep

Print Recipe
0 Add to Favorites
pinit
pinit
0 Add to Favorites

Champignonensoep

Difficulty: Gevorderd Prep Time 45 min Cook Time 20 min Total Time 1 uur 5 minuten Servings: 4 Best Season: Herfst

Description

De eerste keer dat mijn vader mij leerde champignonsoep te maken, werkte ik nog bij hem in het café-restaurant en maakte we niet een portie voor vier personen, maar natuurlijk meteen in een vijftig liter pan.

Ingrediënten

Instructies

  1. Snij de champignons in plakjes. Bedenk daarbij dat de stukjes champignons op een lepel moeten passen, want anders is het voor de personen die het eten niet zo prettig.

  2. Doe de champignon plakjes in een pan water en breng deze aan de kook.

  3. Doe de boulion blokjes in een steel pannetje met 1 liter water om een krachtige bouillon te maken.

  4. De volgende stap is een 'roux' maken (dat is de basis van een ragout of creme soep als deze). Neem de pan waar je de soep in wil maken. Zet deze op een laag vuur en doe daar meteen de boter in. Let op! de boter mag niet baken, maar moet smelten.

  5. Zodra de boter is gesmolten haal je pan van het vuur en doe je, al roerend met een garde, steeds een beetje bloem erbij. Doe dit met behulp van een bol-zeef, want anders krijg je klonten. Maak op deze manier een stevige roux.

  6. Als de roux klaar is zet het vuur uit. Nu voegen we met een pollepel om en om de bouillon en het vocht van de champignons toe. Blijf voortdurend roeren en toevoegen, totdat de juiste dikte van de soep is bereikt. Proef wel tussendoor, want vaak moet er meer vocht van de champignons in dan bouillon. Maar het is allemaal een kwestie van smaak.

  7. Zodra je de soep op smaak hebt, dan voeg je met een schuimspaan de gekookte champignons toe en een scheutje slagroom om de soep lekker romig te maken.

  8. Warm de soep op (maar niet laten koken, anders gaat de soep schiften) en maak verder op smaak met wat zout en peper.

Note

Serveer tip

Ik gebruik zelf vaak de eiersnijder om mooie gelijkmatige plakjes champignon te krijgen.

Variatie tip

Natuurlijk is iedere bouillon soort mogelijk om te variëren. Ook kan je diverse soorten paddestoelen proberen.

Dit vind je misschien ook lekker ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *