Hoewel een recept voor boterkoek in Nederland wel zo’n beetje het eerste is wat iemand leert bakken geloof ik, is het nog steeds een kunst om hem zo te maken zoals je hem bij de warme bakker kon kopen vroeger. Nu is dit recept nog niet op dat niveau, maar het is wel in de buurt als je het mij vraagt.
Verwarm de hete lucht oven voor op 180 graden.
Zorg dat de roomboter op kamer temperatuur is. Snij deze desnoods in kleine blokjes om het sneller zacht te laten worden.
Doe de suiker, bloem en zout in een kom en meng dit kort door elkaar. Ik gebruik basterdsuiker, omdat deze suiker vocht vast houdt (daarom wordt het een 'klont' als je het in een niet luchtdichte bus bewaard bijvoorbeeld). Dit zorgt ervoor dat de boterkoek mals en soepel blijft en niet zoals koekjes krokant bakt ('uitdroogt').
Was de citroen en rasp de schil. Zorg dat je niet het witte mee raspt, want dat geeft een bittere smaak aan je gerecht. Bewaar de citroen in een bakje schoonwater in de koelkast voor een ander recept. Doe de rasp van de schil ook in de kom.
Voeg ei en vanille extract toe en als laatste de boter. Mix alles goed door elkaar, zodat het een mooi egaal beslag/deeg wordt.
Beboter een bakvorm. Gebruik geen springvorm, want die is niet 'waterdicht' en zal een deel van de smeltende boter door de vorm laten lekken. Dit geeft een droge boterkoek en natuurlijk een rommel in je oven (en rook, veel rook).
Doe voor de zekerheid een bakpapiertje onder in de vorm, zodat je straks alleen de randen hoeft los te snijden en de koek makkelijk uit de vorm komt. Heb je een echte boterkoek vorm (zo een met een soort wijzer op de bodem om hem los te draaien) dan is alleen boter voldoende. Doe het deeg/beslag in de bakvorm. Zorg dat deze niet dikker is dan 3 cm anders wordt de koek niet gaar.
Meng nu de eidooier en de koffiemelk in een apart kommetje en bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het mengsel. Maak eventueel een leuk motief met een vork voor de 'finishing touch'. Je kan er ook nog wat amandel schaafsel op doen, maar ik vind dat zonde van de lekkere boterkoek smaak.
Bak de koek af in 25-30 minuten. Haal hem dan uit de oven en laat 10-15 minuten afkoelen. Haal de koek dan voorzichtig uit de vorm en laat deze verder afkoelen tot kamer temperatuur.
Snij er kleine blokjes van (4 bij 4 cm ongeveer), reepjes (4 bij 8 cm) of puntjes als je een ronde vorm hebt gebruikt. Maar niet te grote punten, want dat is misschien iets te veel van het goede Eet smakelijk!