Bapao (Bah pao)

Print Recipe
0 Add to Favorites
pinit
pinit
0 Add to Favorites

Bapao (Bah pao)

Difficulty: Gevorderd Prep Time 30 min Cook Time 10 min Total Time 40 minuten
Servings: 8
Best Season: Geschikt voor het hele jaar

Description

Mijn eerste (en ik denk ook lekkerste) broodje bapao at ik achter in de auto nadat mijn vader deze even snel had gehaald bij de toko op de Admiraal de Ruyter weg in Amsterdam west. Hij was zo groot en warm dat ik in de ei-tunnel nog zeker de helft over had. Heerlijk.

Jaren lang vroeg ik mijzelf af hoe deze heerlijke witte broodjes gemaakt werden. Sinds gisteren weet ik het!

Vergeet niet de juiste Ketjap te gebruiken overigens, het kan het broodje maken of breken! (zie Ingrediënten)

Ingrediënten

Vulling

Deeg

Instructies

 1. Voor de vulling. Snipper de ui, knoflook, de prei en de bladselderij.

 2. Fruit de ui en de knoflook zachtjes aan in wat roomboter (niet de 30 gram uit het recept, deze is voor het deeg).

 3. Rul het gehakt half gaar en voeg prei en selderij toe. bak dit even mee.

 4. Voeg nu de suiker, ketjap, sambal, gembersiroop en het halve bouillon blokje toe en laat alles op een laag vuurtje gaar worden.

 5. Voeg nu een eetlepel bloem toe aan het geheel om het een mooie vulling van te maken. En breng het geheel met wat verse peper verder op smaak. Laat de vulling afkoelen voor je het verder gebruikt.

 6. Voor het deeg. Maak van de bloem, gist, zout, suiker, boter, ei en de melk een mooi deegje. Kneed deze goed door en maak er uiteindelijk een rol van met een doorsnede van ongeveer 6 cm.

 7. Snijd van de rol plakken van zo'n 2 cm dikte, zodat je 10 schijfjes deeg over houdt. Met een deegroller maak je van de schijfjes platte rondjes.

 8. Neem een schijfje in de hand en leg in het midden een eetlepel van de afgekoelde vulling. Vouw vervolgens de randen dicht tot er een soort zakje van deeg ontstaat (soort geldbuideltje van vroeger). Druk de bij elkaar gevouwen deeg in het bolletje en maak er een rond balletje van.

 9. Leg dit balletje met de dichtgevouwen kant naar beneden op een stukje bakpapier (vierkantje van 8 bij 8 cm).

 10. Laat de broodjes een uur lang rijzen voor je ze 10 minuten in een rijststomer laat gaar worden.

 11. Zorg dat de deksel van de rijststomer is ingepakt in een schone theedoek of handdoek, zodat het water wat onder de deksel condenseert niet op de broodjes valt. Zet het mandje met de broodjes pas in de stomer als er stoom onder de deksel verschijnt. Niet eerder! en dan 10 minuten stomen.

 12. Doe ook maar 3-4 broodjes tegelijk (afhankelijk van de grote van je stomer) want ze zetten nog zeker uit tot 2x hun grootte tijdens het stomen. Het stomen duurt maar 10 minuten, dus neem de tijd.

Note

Tip:

Je kan ook kleinere broodjes maken (dus bijvoorbeeld 20 ipv de 10 zoals in dit recept) als borrelhapje.

Vries de broodjes per stuk in, in boterhammen zakjes en doe ze per stuk 75 seconden in een magnetron van 800 Watt en ze zijn weer heerlijk! (twee stuks in 120 seconden op 800 watt) en oh ja, niet schrikken als het zakje ontploft 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]