Dit is het favoriete Indonesische gerecht van mijn moeder. Het is een specifieke Indonesische combinatie van zoet en zuur. Om de uien te snijden gebruik ik zelf een hakmollen, dat maakt het allemaal een stuk eenvoudiger.
Snij de speklappen in kleine blokjes en kruid deze met wat zout, peper en de djahe. Zet ze dan ongeveer een half uur opzij.
Snipper de ui heel fijn (liefst in de keukenmachine).
Bak het vlees in een klein beetje olie mooi goud bruin.
Voeg vervolgens de uien toe en bak deze ook mee tot ook die mooi gefruit zijn (lichtbruin worden).
Voeg nu de azijn toe en bak het geheel al roerend een minuut.
Voeg nu de zoete kecap toe en roer weer goed door tot al de kecap door het vlees heen zit.
Voeg nu de gember siroop toe. Voeg eventueel wat water toe om het geheel wat vloeibaarder te maken. Laat nu het geheel een klein half uurtje op laag vuur doorkoken.
Serveer tip
Lekker met witte basmati rijst.
Variatie tip
Gebruik in plaats van speklappen een ander soort varkensvlees, kippenpootjes/vleugeltjes of kipfilet. Zorg bij de laatste twee dat de kip wel gaar is voor de uien en de rest erbij gaan.